Creatieve moestuin: het is nog niet te laat! Knoflook planten in het voorjaar

knoflookteentjes voor het planten in de lente

In een ideale wereld plantte u uw knoflook in de herfst. Maar wij en onze tuinen bestaan ​​niet altijd in een realiteit waarin we alles op onze tuin-to-do-lijsten bereiken. Gelukkig, als je afgelopen herfst bent vergeten te planten, in de winter naar een nieuw huis bent verhuisd of net hebt ontdekt dat je knoflook wilt kweken, is knoflook planten in het voorjaar een optie.

Knoflook is absoluut een ingrediënt dat ik bijna elke dag in mijn keuken gebruik, en het hebben van je eigen versgekweekte knoflook is geweldig als je van koken houdt.

Knoflook is een veelzijdig kruid dat in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Het heeft een sterke smaak die kan worden gebruikt om smaak toe te voegen aan sauzen, soepen en stoofschotels. Knoflook kan ook worden gebruikt als smaakmaker voor vlees, gevogelte en vis. Bovendien heeft knoflook veel gezondheidsvoordelen en kan het helpen het risico op hartaandoeningen en kanker te verminderen.

En knoflook kweken is ongelooflijk eenvoudig, vooral voor tuinders in koude klimaten.

Bij het planten van je lentetuin is knoflook een geweldige aanvulling op je plantschema. Klaar om te beginnen met het kweken van knoflook? Pak je tuinhandschoenen en lees verder!

soorten knoflook om te planten

Soorten knoflook

Er zijn twee hoofdsoorten knoflook en welke je kiest om te planten, hangt af van wat je zoekt in een knoflookoogst. Hoewel er honderden knoflookcultivars zijn, kun je ze in twee hoofdcategorieën sorteren: hardneck en softneck.

Softneck is de meest voorkomende variëteit in supermarkten. Softnecks hebben vaak veel kleinere teentjes en vormen soms meerdere lagen bollen rond de stengel.

Softnecks hebben de neiging om voor langere tijd op te slaan dan hardnecks en ze groeien goed in de meeste klimaten. Als je in een warmer klimaat leeft, zou dit het knoflooktype zijn dat je voor je tuin kunt kiezen.

halsstarrige knoflook heeft over het algemeen minder en grotere teentjes dan softneck. Hardnecks produceren in het late voorjaar een scape of stengel die vanuit het midden van de plant groeit.

De meeste tuinders verwijderen de bloemstengels in de vroege zomer en je kunt een heerlijke maken knoflook scape pesto van hen.

Omdat het buitenste papier van de bol dunner is, zijn ze niet zo lang houdbaar als softneck knoflook. Ze worden het best gekweekt in koude klimaten.

Lees meer over knoflookvariëteiten om u te helpen beslissen welke soort u wilt kweken en om te leren waar u ze kunt kopen.

Hoeveel teentjes heeft de gemiddelde bol knoflook?

Het antwoord varieert sterk, afhankelijk van wat voor soort knoflook je plant. Ik heb softneck-bollen gehad met 10, 15 of meer teentjes. Aan de andere kant van het spectrum heb ik bollen gehad met slechts vijf kruidnagels. Ik kweek meestal hardnekrassen omdat ik de voorkeur geef aan grotere kruidnagels… veel minder schillen!

knoflook groeit in de tuin

Hoe lente-knoflook te vernalisatie

Knoflook kan het beste in de herfst worden geplant, omdat het koude weer een proces in gang zet dat bekend staat als “vernalisatie”. Vernalisatie is wanneer koude omstandigheden een kiemproces in de knoflook veroorzaken. In mijn zone 5-tuin in Wisconsin plant ik mijn knoflook eind oktober of begin november, afhankelijk van het weer. Op die manier vernalisatie de koude wintermaanden de knoflook.

Maar zoals we aan het begin van het artikel hebben besproken, kun je in het voorjaar nog steeds knoflook planten. In het ideale geval bootst u het vernalisatieproces na door uw knoflookteentjes 4-8 weken in de koelkast te bewaren.

Maar eerlijk gezegd heb ik in het voorjaar knoflook geplant zonder dit te doen. Je loopt wel het risico dat de knoflook geen individuele teentjes vormt, maar ik heb gemerkt dat de mijne dat wel deed toen ik lenteknoflook plantte zonder hem eerst in de koelkast te zetten.

Wanneer lenteknoflook planten?

Probeer je lente-geplante knoflook zo vroeg mogelijk te planten, zodat hij voldoende tijd heeft om te groeien. Minimaal zes tot acht weken voor je gemiddelde laatste nachtvorst zou geweldig zijn, maar dat hangt af van de weersomstandigheden waar je in die tijd van het jaar woont. Als er een warm weekend in de vroege lente is, ga dan naar buiten en ga planten!

Knoflook planten?

Stap 1: Bereid je knoflookbed voor op het planten.

Ik heb zware grond, dus ik breek de grond met mijn favoriete tuingereedschap, de graafvork. (Ik heb er meerdere, waaronder: deze.) Ik volg dat op met een tuinhark om het grondoppervlak glad te strijken zodat het mooi vlak is om te planten.

In meer dan 20 jaar tuinieren heb ik altijd een tuin zonder bewerking. Bewerken vernietigt de bodemstructuur en ik heb een hekel aan worstelen met luide machines. Tuinieren moet stil en vredig zijn!

organische mest toevoegen aan knoflookplantbed

Stap 2: Voeg organische mest toe.

Na jarenlang te hebben geworsteld met problemen met bodemvoedingsstoffen in verschillende van mijn tuinen, raad ik nu alle tuinders aan om toe te voegen: biologische tuinmest naar hun tuinbedden voor elke aanplant van zaden en planten. Dit geldt bij het planten van knoflook in het voorjaar. Lees er alles over, inclusief welke soorten je moet kopen, in dit artikel over biologische tuinmest.

knoflook planten in de tuin

Stap 3: Knal de knoflook.

Bij het planten van knoflook plant je de individuele teentjes, niet de hele bol. Eén teentje zal uitgroeien tot een hele bol tegen de tijd dat het klaar is om te oogsten. Dat is een mooie terugverdientijd!

“Knoflook knallen” is een mooie manier om te zeggen dat je de bollen in de afzonderlijke teentjes breekt. Ik doe dit meestal boven een emmer of kom om de kruidnagels op te vangen en het losse papier dat de kruidnagel en de bol bedekt.

Bewaar het papier op elk teentje, je hoeft ze niet te schillen. Het zal een beschermende laag bieden terwijl ze in de grond zitten.

Als je meer dan één variëteit tegelijk plant en je wilt ze allemaal bijhouden, werk dan apart met ze en bewaar ze in hun eigen containers met een etiket.

knoflook planten in de tuin

Stap 4: Hoe knoflook in het voorjaar te planten.

De knoflookafstand is aan alle kanten zes centimeter tussen elk teentje. Ik heb geëxperimenteerd met kleinere afstanden, vier centimeter, maar het resulteerde in kleinere bollen en kruidnagel. Persoonlijk, groter is beter in mijn boek!

Een onderlinge afstand van 15 cm betekent dat er veel knoflook in een kleine ruimte past. Ik kan meestal al mijn 220 kruidnagels in twee grotere tuinbedden persen. Een snelle manier om de afstand tussen de kruidnagels gemakkelijk te meten, is door elke zes centimeter op uw harkhendel te markeren. Of u kunt een meetlint gebruiken dat over de breedte van het bed wordt uitgespreid.

De kruidnagels moeten ongeveer vier tot zes centimeter diep worden geplant. Als je ze niet gemakkelijk zo ver in de grond kunt krijgen, gebruik dan een hulpmiddel zoals a paardebloem graver of troffel (mijn favoriete troffel aller tijden!) om een ​​dieper gat voor de kruidnagel te openen.

Zorg ervoor dat je de kruidnagel met de puntige kant naar boven en met de wortel naar beneden plant.

Als je klaar bent met planten, gebruik je je handen om de grond glad te strijken en zorg ervoor dat elke kruidnagel goed bedekt is.

Bekijk de bijbehorende video om te zien hoe ik knoflook in mijn tuin plant.

knoflook planten in de tuin

Stap 5: Markeer de variëteiten.

Als u uw knoflookvariëteiten zorg ervoor dat u ze op uw tuinkaart noteert, zodat u ze tijdens de oogst kunt onderscheiden.

Ik schrijf ook de naam van elke soort op een paal en stamp die voor de eerste rij in de grond. Op je kaart kun je ook de hoeveelheid van elke variëteit die je hebt geplant noteren, zodat je kunt evalueren of het volgend jaar genoeg (of te veel) is.

Door de tijd bij te houden, kwam ik erachter dat 220 kruidnagels ongeveer goed waren. We hoeven niet meer te planten, zelfs niet als we extra zaad hebben.

knoflook bed gemulcht

Knoflookplanten verzorgen

Water
Geef het tuinbed een goede watergift na het planten van knoflook in het voorjaar om het te helpen snel wortels te maken. Probeer de planten ongeveer 1 inch water per week te geven. Als het in de lente constant regent, hoeft u misschien niet veel water te geven. Lees meer over je moestuin water geven de goede weg.

Hakselhout
Na het planten een dikke laag moestuin mulch – hooi, stro, bladeren of gemaaid gras – over het gehele plantoppervlak. De mulch beschermt de bodem tegen erosie door wind en regen, onderdrukt onkruid (minder werk!) en houdt bodemvocht vast waardoor u minder water hoeft te geven.

Als het wortels heeft, zullen de groene knoflookbladeren gemakkelijk door de mulch komen, het is niet nodig om het te verwijderen.

Gras
De mulch moet het grootste deel van het onkruid tegenhouden, maar trek alle onkruid dat door de mulch heen komt. Knoflook houdt er niet van om te concurreren met onkruid.

knoflook drogen na de oogst

Wanneer knoflook oogsten?

In de lente geplante knoflook duurt vaak langer om te groeien dan in de herfst geplante knoflook. De beste manier om te weten wanneer uw knoflook klaar is om te worden geoogst, is wanneer een aantal van de onderste bladeren (drie tot vier) die zich het dichtst bij de grond bevinden, bruin zijn geworden.

Leer alles wat je moet weten over knoflook oogsten en drogen voor langdurige opslag.

Meer tips voor het planten van knoflook in de lente en herfst

Knoflook is een van mijn absolute favoriete dingen om in mijn tuin te kweken. Daarom heb ik natuurlijk veel artikelen geschreven over het kweken van knoflook, boordevol handige tips en trucs om ervoor te zorgen dat je dit seizoen een geweldige knoflookoogst kweekt.

Zet dit seizoen het planten van knoflook in de lente op je to-do-lijstje en ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen. En als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je de planttijd van je knoflook elk jaar verplaatsen naar de herfst en zal je oogst nog beter zijn!

DEEL HET OP PINTEREST

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Teeltdegronduit.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart