Creatieve moestuin: tomatenkooien gebruiken voor grotere oogsten

tomaten met een kooiOf je nu een plattelandsbewoner bent met een enorme moestuin of een stedeling die tuiniert in kleine ruimtes, je hebt waarschijnlijk geprobeerd tomaten te telen. Iedereen houdt van de hartige smaak van tomaten van eigen bodem, en het kweken ervan kan leuk zijn.

Hoewel het kweken van tomaten zijn voordelen heeft, heeft het ook zijn uitdagingen. Omdat tomatenplanten snel groeien, moeten ze in een kooi worden gehouden, anders kunnen de tomatenstengels buigen of zelfs breken, waardoor al dat mooie fruit op de grond valt.

Dus wat doe je? Je hebt waarschijnlijk gehoord dat veel tuinders tomatenkooien gebruiken. Maar u weet misschien niet zeker hoe u ze moet kopen en gebruiken. In dit artikel deel ik enkele tips over het gebruik van tomatenkooien om ervoor te zorgen dat je het hele seizoen genoeg rijpe, sappige tomaten hebt.

voorbeelden van tomatenkooien

Dit zijn de zelfgemaakte tomatenkooien die ik voor mijn tuin heb gemaakt

Dit bericht bevat affiliate links.

Waarom tomatenkooien gebruiken?

Ik kan me niet voorstellen tomaten te kweken zonder ze in een kooi te houden. Het zou een ramp zijn! Dit zijn de redenen waarom ik ten zeerste aanbeveel om te leren hoe je tomatenkooien gebruikt:

Niet-ondersteunde tomatenplanten kunnen op de grond groeien omdat hun stengels te zwak en wiebelig worden om hun grote formaat en zware vruchten te ondersteunen.

Het is mogelijk dat de stelen zelfs breken, vooral tijdens een harde wind en regenstorm. Dan zou je al dat prachtige fruit verliezen waar je zo naar had uitgekeken om te oogsten.

Tomaten die languit op de grond liggen, zijn vatbaarder voor ziekten, de vloek van alle biologische tuinders.

Veel plantenziektes verspreiden zich door de bodem, dus lees meer over manieren om dit te voorkomen tomatenziekte.

Uitgestrekte tomaten kunnen bij regenachtig weer gemakkelijk rotten.

Het is het beste om je tomatenfruit zo droog mogelijk te houden. De huiden zijn erg dun en kunnen beschadigd raken wanneer ze in contact komen met de grond, vooral in natte omstandigheden.

Het is moeilijker voor konijnen of andere dieren om de tomaten te eten als ze rechtop staan.

Als natuurliefhebbers houden we allemaal van de kleine wezens die er zijn. Maar we zouden echt willen dat ze hun lunch ergens buiten onze moestuinen zouden eten. Het uitzetten van de planten zal het fruit buiten het bereik van veel van deze dieren tillen.

Het is gemakkelijker om rechtopstaande tomaten te oogsten.

Wanneer je tomatenkooien gebruikt, kun je staand oogsten. Nooit meer op de grond in de modder rondkruipen om je tomaten te plukken. Ulch!

Dus je weet nu waarom je tomaten moet ondersteunen, maar je vraagt ​​​​je misschien nog steeds af hoe je tomatenkooien moet gebruiken.

tomaten die gekooid moeten worden

Welke soorten tomaten moeten worden gekooid?

Of uw tomatenplanten nu een van de mammoetvariëteiten (onbepaald) of een meer compacte plant (bepaald) zijn, voor de meeste soorten tomaten moet u kooien gebruiken. De keren in mijn tuin dat ik besloot geen tomatenplant in een kooi te zetten, leverde veel spijt op.

onbepaald tomatenplanten groeien het hele seizoen door en zetten vruchten af ​​op de nieuwe groei totdat de planten door de vorst worden gedood. Mijn onbepaalde tomaten worden vaak wel 10 voet lang! Je moet deze soorten absoluut in een kooi houden, daar bestaat geen twijfel over.

Om een ​​deel van deze wilde groei onder controle te houden, breng ik wat tijd door in het begin van het seizoen Onbepaalde tomaten snoeien.

bepalen tomaten omvatten de struikvariëteiten, die compacter zijn dan de grotere (onbepaalde) planten, maar veel fruit produceren op kortere stelen die in korte tijd rijpen. Dit betekent dat er veel kans is dat de vrucht te zwaar wordt voor de stelen om te dragen. Dan is de kans groot dat je planten gaan doorhangen of zelfs breken.

Ik heb jaren gehad dat ik te lui was om deze tomaten te kooien en ik had veel breuk en rotting. Dat was een fout!

Wanneer u uw tomatenplanten in het voorjaar selecteert, zorg er dan voor dat u zorgvuldig variëteiten selecteert die het beste zijn voor uw tuin. In dit artikel deel ik de beste tomatenrassen.

tomaten zijn kooi

Hoe tomatenkooien te selecteren

Denk goed na voordat u uw tomatenkooien aanschaft. Kies geen ondermaatse, dunne kooien die uw geliefde planten niet kunnen ondersteunen. Bedenk voordat u kooien koopt hoe groot uw planten halverwege het seizoen zullen worden.

Als je onbepaalde variëteiten hebt, moet je kooien hebben die minstens zes voet lang zijn. Zelfs als je de struikachtige tomaten kweekt, moet je kooien selecteren die minstens 1,20 meter lang zijn.

Onthoud dat je planten ook zullen groeien en koop kooien met een diameter van ten minste 14 inch.

Je wilt ook kooien die stevig genoeg zijn om het gewicht van al dat heerlijke fruit te weerstaan. Als het te duur is om kooien van hoge kwaliteit te kopen, kunt u uw eigen kooien maken met betonwapeningsdraad. Leer meer over Zelfgemaakte tomatenkooien.

Als je eenmaal hebt besloten welke maat je nodig hebt, moet je beslissen welk specifiek type tomatenkooi voor jou het beste werkt. Hieronder vindt u een beschrijving van enkele van de meest voorkomende typen. Ik heb ook enkele van de voor- en nadelen van elk opgenomen en enkele tips over hoe ze te gebruiken.

ronde tomatenkooi

Een voorbeeld van een ronde tomatenkooi.

Soorten tomatenkooien en hoe ze te gebruiken

Tomatenkooien zijn er vaak in verschillende vormen, waaronder:

Ringvormige of ronde kooien.

Voordelen: Deze cirkelvormige kooien hebben het voordeel dat ze breed zijn, waardoor de plant zich wat meer kan uitspreiden, wat voor meer luchtcirculatie zorgt, wat kan helpen de ziekte te verminderen.

nadelen: Afhankelijk van het type kooi dat u koopt, bieden ze mogelijk niet de ondersteuning die zeer grote planten nodig hebben.

Kan veel opslagruimte in beslag nemen, tenzij ze inklapbaar zijn.

Aanbevolen: De goedkoopste optie is om het zelf te maken DIY tomatenkooinet als ik!

Texas Tomatenkooien. Lees over de voor- en nadelen van dit merk onderaan mijn DIY tomatenkooi artikel.

Kooien in vierkante of rechthoekige stijl

Voordelen: Deze kooien kunnen vaak worden opgevouwen voor eenvoudige opslag, zodat ze in de winter minder ruimte in beslag nemen in uw schuur.

nadelen: Zijn meestal niet nodig voor compactere planten en kunnen omslachtig zijn in kleine tuinen.

Aanbevolen: Tomatenkooi voor de tuinman. Ik heb een soortgelijke tomatenkooi als deze, maar niet van hetzelfde bedrijf. Helaas zijn ze slechts 53 “wanneer ze zijn geïnstalleerd. De panelen komen uit elkaar, dus je kunt ze plat in de opslag leggen en je kunt ze in groen of rood bestellen, dat is leuk!

Driehoekige kooien

Voordelen: Mijn persoonlijke favoriet voor kleinere soorten tomaten. De driehoekige vorm biedt voldoende ruimte voor de plant om zich te verspreiden en fruit te produceren. Het is ook gemakkelijk om ze direct boven de plant te centreren. Ik vind ze erg handig in gebruik omdat ze niet omslachtig zijn en gemakkelijk te centreren.

De meeste modellen kunnen ook worden opgevouwen voor eenvoudige en compacte opslag in de winter.

nadelen: Afhankelijk van de soort die je koopt, zijn ze misschien niet stevig genoeg voor hele grote tomatenplanten.

Aanbevolen: Ik kreeg de Vine Spine Trellis-systeem door Better Bilt vele jaren terug. Ik hield niet van ze voor mijn wijnplanten, maar ik ben dol op ze voor het maken van driehoekige tomatenkooien. Gemaakt in het middenwesten.

Vee Paneel Trellis

Oké, dit is technisch gezien geen kooi, maar meer een trellis. Maar ik moest het toch delen omdat ik ze in mijn eigen tuin gebruik.

Voordelen: Geweldig voor het kweken van superhoge planten zoals cherrytomaatjes. Makkelijk en leuk om te plukken omdat je onder het latwerk kunt staan ​​om te oogsten. Makkelijk en goedkoop te bouwen.

nadelen: Niet praktisch als je veel tomatenplanten kweekt.

Aanbevolen: Ik hou ervan om te gebruiken hekwerk voor veepanelen in mijn tuin!

trellis van veepaneel voor tomaten

Een trellis van een veepaneel bij de ingang van mijn tuin met Sun Gold-tomaten die aan de linkerkant groeien.

Hoe tomatenkooien te gebruiken en voor de planten te zorgen?

Sommige beginnende tuinders installeren de kooien niet correct, en dus vallen de kooien op de grond. Het is heel, heel frustrerend om ‘s ochtends na een zware regenbui naar buiten te komen om te ontdekken dat je kooien zijn omgevallen en de planten meenemen. Geloof me, ik weet het.

Om uw kooi correct te installeren, centreert u deze direct boven de plant. Druk vervolgens stevig naar beneden totdat de kooi stevig rechtop staat. (Hint: dit is erg belangrijk, vooral als je in een nat klimaat leeft. Te veel regen maakt de grond zachter en kan de kooi destabiliseren als deze niet stevig in de grond wordt gedrukt.)

Als je in een gebied met veel wind woont, wil je misschien extra ondersteuning bieden door tussen elke twee kooien een t-stijl te plaatsen en deze aan de paal vast te maken.

Trek vervolgens de jonge bladeren voorzichtig door de kooi zodat ze op de kooidraden rusten. Sommige tuinders binden de stelen liever aan de kooi om ze te leren omhoog te klimmen, maar pas op dat je ze niet te strak vastbindt!

Smeer een dikke laag moestuin mulch rond de planten direct na het planten en installeren van de kooien. Mulch houdt bodemvocht vast en helpt ziekten te verminderen.

Trek het hele seizoen dode bladeren van de tomatenplant en raap ze van de grond om verspreiding van ziekten te voorkomen. Meer informatie over manieren om voorkomen tomatenplantenziekte.

Over het algemeen hebben tomaten ongeveer een centimeter water per week nodig, dus geef ze water als het niet regent. Je kunt ze bemesten bij het planten en eventueel een keer in het seizoen met een biologische tuinmest.

tomaten oogst

Veel plezier met oogsten!

Als je deze tips volgt, zou je het hele seizoen een overvloedige voorraad sappige tomaten moeten hebben. Ze zijn verrukkelijk in salades en geweldig op sandwiches. Wat is er lekkerder dan een pastasaus of een bakje gazpacho gemaakt van verse tomaten van eigen bodem?

Met al je succes, zou je kunnen eindigen met meer tomaten dan je meteen kunt gebruiken, en de volgende winter zul je verlangen naar de rijke tomatensmaak. Je kunt je overgebleven tomaten natuurlijk ook eten, maar dat is veel werk. Er zijn eenvoudigere manieren om het te doen.

Lees meer over een supersnelle hack voor tomaten bewaren.

Ga nu die planten uitzetten, kooi ze en maak je klaar voor vele weken van gelukkig oogsten!

DEEL HET OP PINTEREST

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Teeltdegronduit.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart