Creatieve moestuin: bouw de beste grond voor een moestuin

aarde op bieten en wortelen

Bodem! De gezondheid (of het gebrek daaraan) is een van de belangrijkste factoren voor het succes van uw tuin. Maar wat is nu de beste grond voor een moestuin?

Er zijn veel verschillende meningen en veel internetadvertenties die je vertellen om grond in zakken en compost te kopen die al je problemen zullen oplossen.

Het antwoord is niet zo eenvoudig, want er is een complex web van leven dat onder het bodemoppervlak leeft, samen met de voedingsstoffen die uw planten nodig hebben om te groeien en bloeien. Het dumpen van een zak compost op een tuinbed zal niet op magische wijze resulteren in geweldige planten.

Geloof me, dat heb ik geprobeerd.

Laten we in plaats daarvan een kleine tutorial over bodem en voedingsstoffen doornemen. Ik begreep niets van aarde toen ik begon met tuinieren en mijn planten leden eronder.

U kunt absoluut een bloeiende moestuin hebben als u enkele stappen onderneemt om te begrijpen wat planten nodig hebben om te groeien, de kwaliteit van uw tuingrond te ontdekken en te leren welke acties u kunt ondernemen om de voedingsstoffen in uw grond op te bouwen.

Laten we een duik nemen in de beste grond voor een moestuin!

beste grond voor een moestuin

Dit bericht bevat affiliate links.

Wat is bodem?

De bodem bestaat uit vijf verschillende bouwstenen: mineralen, organische stof, levende organismen, water en lucht.

mineralen zijn kleine deeltjes gesteente die in de loop van de tijd zijn afgebroken. De grootte van de rots in je grond bepaalt wat voor soort textuur je hebt – zand, slibof claj. De meeste bodems bestaan ​​uit een combinatie van alle drie deze maten.

Organisch materiaal is gedeeltelijk afgebroken bladeren, gras, mulch en planten. Het helpt lucht en water door de grond te bewegen, houdt vocht vast en is voedsel voor het bodemleven.

Een theelepel rijke grond kan een miljard bacteriën bevatten! Levende organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa en regenwormen helpen de mineralen en organische stof af te breken tot voedsel voor de planten.

Een gezonde bodem bestaat voor bijna 50% uit water en lucht.

stikstofarme bladeren

Links een stikstofarm bonenblad. Juist, gezond en voedingsrijk bonenblad.

Welke voedingsstoffen planten nodig hebben om te groeien?

Er zijn drie primaire macronutriënten die alle planten nodig hebben om gezond en sterk te groeien: stikstof (N), fosfor (P)en kalium (K). Ze worden vaak kortweg NPK genoemd. Planten hebben deze voedingsstoffen in de grootste hoeveelheden nodig.

Stikstof helpt planten om vegetatief te groeien. Als je niet genoeg stikstof hebt, kan het zijn dat je planten geel worden en/of groeiachterstand hebben. Als je te veel hebt, kunnen je planten groot en groen worden, maar geen bloemen of fruit produceren.

Fosfor stimuleert bloembloei en wortelgroei. Als je fosfor tekort komt, kan het zijn dat de bladeren een beetje rood of paars worden.

Potassium ondersteunt de weerstand van de plant tegen ziekten en beïnvloedt ook de kwaliteit van het fruit. Als uw grond kaliumgebrek heeft, merkt u misschien dat sommige van uw vruchten dun of klein zijn en dat uw planten vatbaarder zijn voor ziekten.

Als je naar de tuinwinkel gaat en naar zakken kunstmest kijkt, zul je zien dat er drie nummers op de voorkant staan. Ze staan ​​voor het percentage van de drie macronutriënten (NPK) die het bevat, zoals 4-5-7 of 12-0-0. (We komen terug op biologische tuinmest later.)

Er zijn ook drie secundaire macronutriënten – calcium, magnesium, zwavel.

En verschillende micronutriënten, die planten in een kleinere hoeveelheid nodig hebben –chloor-, borium, koper, ijzer, mangaan, zink, molybdeenen nikkel.

groente oogst

Wat voor soort grond is het beste voor mijn groenten?

Zoals we tot nu toe hebben geleerd, is bodem een ​​complex medium, dus er is natuurlijk geen kort antwoord. Ik heb mensen succesvolle tuinen zien aanleggen in alle grondsoorten. Maar hier zijn enkele dingen waar u op moet letten als u nadenkt over de beste grond voor een moestuin.

Grondsoort

Bij het beschrijven van tuingronden gebruiken de meeste mensen de woorden klei, slib, leem en zand. Veel tuinaarde is een mix van deze dingen, maar je zult mensen vaak horen zeggen dat leemgrond het beste is. Maar er zijn echt voor- en nadelen aan elk grondtype.

Waar ik bijvoorbeeld in Wisconsin woon, is mijn grond een behoorlijk zware klei, wat betekent dat het over het algemeen behoorlijk voedzaam is en water vasthoudt, maar als het te nat is, kan het moeilijk zijn om mee te werken.

Zandgrond is gemakkelijk om mee te werken, maar kan voedingsstoffen missen en je moet misschien meer water geven omdat het niet zo goed vocht vasthoudt als kleigrond. Maar je zult zeker een paar mooie, rechte wortelen hebben!

Over het algemeen is het goed om te weten met welke grondsoort u in uw eigen tuin werkt. Dit is leuk experiment om het te ontdekken!

pH

Groentegewassen groeien het beste in bodems met een pH van 6,5-6,8. Als uw geboortegrond een lage of hoge pH heeft, lager dan 5,5 of hoger dan 8, hebben uw planten veel moeite om toegang te krijgen tot bepaalde voedingsstoffen. We zullen later in dit artikel meer vertellen over hoe je de pH van je bodem kunt ontdekken.

afwatering

Groenten houden niet van natte voeten. U moet dus nooit een tuin planten in een met water doordrenkt deel van uw eigendom. Dit omvat laaggelegen plekken die water verzamelen en gebieden die verdicht zijn door constructie, zwaar voetverkeer of het parkeren van grote apparatuur of voertuigen.

Hoe weet u dat een gebied een slechte afwatering heeft? Kijk eens rond in uw tuin na een zware regenbui. Als je gebieden vindt met stilstaand water, het lang duurt voordat het droog is, of veel afvloeiing ervaart, heb je een plek gevonden waar je geen tuin zou moeten planten.

voedingsstoffen

Als je grond alle voedingsstoffen bevat die de planten nodig hebben, worden ze groter en productiever, zullen de groenten en fruit die ze produceren van hogere kwaliteit zijn en zijn de planten beter bestand tegen ziekten en plagen. De beste manier om de gezondheid van uw bodem te bepalen, is door een bodemonderzoek te laten doen. (Hierover hieronder meer!)

moestuin gezonde bodem

Hoe kan ik mijn bodem verbeteren?

Biologische tuinmest

Jaar na jaar groenteplanten kweken vraagt ​​veel van je bodem omdat ze elk seizoen veel voedingsstoffen opnemen. Hoewel het toevoegen van compost een goede gewoonte is, is het meestal niet voldoende om de uitgeputte voedingsstoffen te vervangen. Daarvoor moet je echt een toevoegen biologische tuinmest.

Zelfs als u denkt dat uw tuin relatief gezond is, kunt u overwegen om kunstmest toe te voegen als experiment om te zien of dit de gezondheid en groeikracht van uw planten verbetert. Gezonde en robuuste planten kunnen betekenen dat er gedurende het groeiseizoen meer voedsel uit uw tuin wordt geoogst.

Ik heb een ENORM verschil in mijn tuin gezien sinds ik organische mest begon te gebruiken bij het planten van zaden en zaailingen. Alle meststoffen zijn niet gelijk gemaakt, dus ik deel alles wat ik weet over biologische tuinmestinclusief een afdrukbaar spiekbriefje om mee te nemen op uw shoppingtrip.

Compost

Als je een tuin hebt die voldoende ruimte heeft, is het een goed idee om voedsel en tuinafval te composteren, zodat je het in je moestuin kunt gebruiken. Maar compost alleen zal niet alle problemen in uw tuin oplossen of op zichzelf verbazingwekkend voedselrijke grond creëren.

Daarom raad ik aan om naast compost ook kunstmest te gebruiken. Compost is geweldig voor het verhogen van de organische stof en biologische activiteit in uw bodem. Lees meer over compost voor de moestuin.

tuinoogst van zomergroenten

Organisch materiaal

Zoals we aan het begin van dit artikel hebben geleerd, bestaat de bodem uit organisch materiaal, mineralen, gassen, vloeistoffen en organismen. Organisch materiaal is afgebroken materiaal (planten, insecten, voedselresten) dat in een relatief stabiele hoeveelheid in de bodem voorkomt. Bodem met veel organisch materiaal houdt meer water en lucht vast, geeft voedingsstoffen af ​​aan planten, erodeert minder en herbergt veel nuttige organismen.

De beste manieren om de organische stof in uw tuin op te bouwen, is door regelmatig compost aan uw tuinbedden toe te voegen, gebruik moestuin mulchverbouw bodembedekkers en voeg mest toe.

Hakselhout

Er leven veel bodemorganismen in uw tuin die tot taak hebben voedingsstoffen af ​​te breken en uw planten te voeden. Moestuinmulch breekt na verloop van tijd af en verhoogt de organische stof in uw bodem, wat op zijn beurt de hoeveelheid biologische activiteit verhoogt.

Dat betekent dat u een diverse en dichtbevolkte gemeenschap van micro-organismen in uw tuin zult hebben die constant werken om uw planten gezond te houden en uw bodem te helpen hen te voorzien van de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

Bonus! Mulch onderdrukt onkruid (minder tijd besteed aan wieden!), helpt vocht vast te houden (minder tijd besteed aan water geven!), en beschermt de bodem tegen erosie en verdichting tegen wind en regen.

gezonde moestuingrond

Moet ik een bodemonderzoek ondergaan?

Groenten hebben veel voedingsstoffen nodig om goed te groeien in je tuin. Hoe weet je of je bodem al deze voedingsstoffen bevat?

Ik raad niet aan om naar je plaatselijke tuinwinkel te gaan en zakken bloedmeel, groenzand en andere wijzigingen in je winkelwagentje te gooien. (Ben er geweest, heb dat ook gedaan!)

In plaats daarvan, als je bodemproblemen hebt, denk je dat je tuin beter zou kunnen presteren dan hij is, of als je gewoon op aarde wilt neuzen, moet je een grondtest krijgen om precies te weten wat er in je tuin aan de hand is.

Lees alles over verschillende mogelijkheden voor npk-tests en de bedrijven die ik jarenlang heb gebruikt voor het testen en interpreteren van mijn resultaten.

Hoe zit het met verhoogde bedden?

Als je een nieuwe tuin met verhoogde bedden aan het maken bent, wil je speciale aandacht besteden aan de grond die je in die bedden legt. Ik heb een zeer uitgebreide post geschreven over opties voor een gemakkelijk verhoogd tuinbed dat omvat een bespreking van de grond die ik in de mijne heb gebruikt.

Meer bronnen voor het creëren van de beste moestuin

De beste grond voor je moestuin is een gezonde en voedselrijke grond. Om ervoor te zorgen dat uw lichaam de vitamines en mineralen krijgt die het nodig heeft, moeten ze aanwezig zijn in het voedsel dat u eet. Als ze niet in je tuingrond zitten, zitten ze niet in het voedsel dat je oogst… wat betekent dat je lichaam ze niet krijgt.

Daarom zal de tijd die je steekt in het begrijpen van je eigen bodem en het nemen van stappen om zijn algehele gezondheid op te bouwen, je honderdvoudig terugbetalen!

Kijk naar mijn Amazon winkel voor mijn favoriete tuinbenodigdheden en boeken.

Meer lezen:

DEEL HET OP PINTEREST

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Teeltdegronduit.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart